Με λουκέτο κινδυνεύουν 22 προνοιακά Ιδρύματα στην Κ. Μακεδονία

Με λουκέτο κινδυνεύουν 22 προνοιακά Ιδρύματα στην Κ. Μακεδονία

Αρ. Πρωτ. 17608/08.06.2011

Προς Υπουργούς:

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

- Οικονομικών

 

Σε πλήρες αδιέξοδο έχουν περιέλθει τα 22 Φιλανθρωπικά Ιδρύματα που υπάρχουν  στην Κεντρική Μακεδονία, εκ των οποίων τα 12 στη Θεσσαλονίκη. Οι περικοπές κατά 50% των κρατικών επιχορηγήσεων, έχουν ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο 2.000 παιδιά με ειδικά προβλήματα και αναπηρίες. Το οικονομικό αδιέξοδο των Ιδρυμάτων αυτών είναι τεράστιο, τα χρέη είναι υπέρογκα, οι εργαζόμενοι είναι για μήνες απλήρωτοι, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι προμηθευτές δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ και η κατάσταση μοιάζει εφιαλτική. Τα 22 Ιδρύματα έως τώρα δεν έχουν λάβει για το πρώτο τρίμηνο του 2011 καμία επιχορήγηση, ενώ πριν λίγες ημέρες εκταμιεύθηκαν για το σύνολο των Ιδρυμάτων 437.000 ευρώ. 

Ασφαλώς, το ποσό αυτό είναι αμελητέο, αν λάβει κανείς υπόψη, ότι τα χρέη είναι σωρευμένα και οι ανάγκες των Ιδρυμάτων είναι αυξημένες από την προηγούμενη ακόμη χρονιά. Η ανησυχία των παιδιών, των οικογενειών τους και των εργαζομένων είναι έκδηλη, καθώς η μη κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών θα οδηγήσει σε λουκέτο τα Ιδρύματα και στο δρόμο χιλιάδες ανάπηρα παιδιά. Στο βωμό του Μνημονίου και των σκληρών μέτρων, οι περικοπές σε προνοιακά ιδρύματα οδηγούν σε μια χαοτική κατάσταση. Είναι ντροπή εκατοντάδες ανάπηρα παιδιά να αφήνονται στο έλεος και το κράτος πρόνοιας να είναι πλέον υπό διάλυση.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να μην μπει λουκέτο στα 22 φιλανθρωπικά Ιδρύματα της Κ. Μακεδονίας;

Απαντήσεις Υπουργείων